teisipäev, 29. november 2016

Kohalikust spordielust

Kuna vihma täiega lahmab ja džunglis ei pista ilmselt tiigergi oma nina urust välja, oleks paslik teha  lubatud tubane postitus kohaliku spordielu teemadel. Teisipäev on ju ikka spordianalüütika ("Mehed ei nuta", "Spordiprisma" jne) päev olnud. Allikateks siis kohalik Malaisia ajakirjandus ja enda silmade läbi nähtu. Kuigi mingeid tervisespordiga tegelejaid siin tänavatel väga tiksumas ei näe, siis spordist vähemasti kirjutatakse ja seda näidatakse palju.
 
Eelmise nädala kajastatuimaks sündmuseks oli autotootja Suzuki poolt sponsoreeritav jalgpalliturniir, mida nimetatakse Kagu-Aasia riikide meistrivõistlusteks. Osaleb seal siis kaheksa siinse regiooni riiki, kellest MM-ile on läbi aegade olnud asja vaid Indoneesial ja sedagi 78 aastat tagasi, kui oldi ametlikult veel koloniaalvaldus ja kanti Hollandi Ida-India nime. Erilist edu pole ükski osalejatest saavutanud ka Aasia meistrivõistlustel, mistõttu peaks käimasolev turniir olema regiooni jalgpallielu kõrgsündmuseks. Turniiriks moodustati kaks alagruppi ning Malaisia mängis oma alagrupimängud ühes Vietnami, Kambodźa ja Myanmariga Myanmaris (ehk siis vana nimetusega Birmas). Enne viimast alagrupivooru olid nii Malaisia kui Myanmar Vietnamile kaotanud ja Pol Poti kunagisi alamaid võitnud ning pidid mängima otsustava mängu omavahel alagrupi teise koha peale, mis viinuks veel alagrupist edasi, poolfinaali. Nüüd aktiviseerusid kõikvõimalikud rühmitused, kes andsid mõista, et kuna Birma kiusab sealset moslemirahvast rohingjasid, siis  ei tohiks birmalastega üldse jalgpalli mängida. Malaisia ajalehed nõretasid selleteemalistest sütitavatest kolumnidest ning veel paar päeva enne mängu toimumisaega tundus, et mäng jääbki ära, kuni mängueelsel päeval võttis asja arutamiseks ette riigi valitsus ja otsustas, et ikkagi mängitakse.
 
Mängus endas tegi Malaisia väravavaht küll võrratuid pantritõrjeid, kuid ründajad polnud tasemel, mäng kaotati 0:1 ja kukuti turniirilt välja. Ja kõige selle toimumisajal vahtisid kohalikud (kui nad üldse jalgpalli vaatavad) hoopis inglise vutti, kusjuures Premier League mänge näidatakse lisaks kõikvõimalikele kõrtsidele ka otseülekandes kinodes suurelt ekraanilt (mis on võimalik seetõttu, et erinevalt UEFA CL-i mängudest toimuvad need kohalikku ajavööndit arvestades sobival ajal).
 
Ajalehest jäi silma ka uudis, mis rääkis, et riigi valitsus on just välja käinud kohaliku spordipoliitika eesmärgid ning põhieesmärk on üks: võita lõpuks olümpiakuld. Selline asi on olemas kõikidel naabritel, pärast Rio mänge ka väikesel Singapuril, Malaisial aga mitte. Kõige lähemal on sellele olnud sulgpallur Lee Chong Wei, kes on viimastel kolmedel mängudel meeste üksikmängu finaalis mõnelt hiinlaselt pähe saanud. Sulgpall ongi riigi ülekaalukalt edukaim ala nii olümpia- kui Rahvaste Ühenduse mängudel (Commonwealth Games) ning erinevad sulgpallurid figureerivad kõikvõimalikel reklaamplakatitel aitamaks paremini turustada ühte või teist tarbekaupa. Rahvaste Ühenduse mängudel on edukuselt teiseks alaks tõstmine ja kuigi seal on saavutatud ka omajagu kuldmedaleid, pole sellest alast kohalikus meedias eriti juttu, ja nii puudub ka selgitus, millistest riisi ja nuudlite kõrvale manustatud droogidest malaislaste jõud tuleb.
 
Üllatavalt palju leheruumi kogub Malaisias Lõuna-Aasiale iseloomulikult rahvusvahelise kriketielu kajastamine, tähtsamad sõnumid tulevad veel maahoki-, keegli-, golfi- ja squashiradadelt (viimast harrastab Malaisia läbi aegade kuulsaim naissportlane Nicol David). 
 
Huvitavaks viimase aja uudiseks võib pidada ka teadaannet, et Malaisia ja Singapur kavatsevad peatselt loobuda F1 etapi korraldamisest. Tundub, et tegemist võib olla märgilise suunanäitamisega selles vallas: olid ju need riigid ühed esimesed "muu maailma" riigid, kes jagasid 1990ndatel ära, et taoliste võistluste korraldamine võib riigile tuua feimi, mis avab ukse erinevatele rahavoogudele. Tänaseks on aga ürituse korraldamisega seotud kulud muutunud ebamõistlikuks ning jällegi on Aasia tiigrid ühed esimesed, kes julgevad Bernie´le välja öelda, et sellist luksust taolises vormis neile edaspidi vaja pole.  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar