laupäev, 11. veebruar 2017

Vientiane

Kagu-Aasia riikide pealinnadest väikseim, Vientiane, on tänu prantsuse koloniaalarhitektuuri pärandiga südalinnale hubane paik, kus eriti midagi peale tśillimise pole teha. Aga viimase tegevuse jaoks on Mekongi ääres asuv ja hoonete poolest veidi Vietnami suurimat linna Saigoni (või siis ametlikuma nimega Ho Chi Minhi) meenutav Laose pealinn just sobiv paik. Veel eelmise sajandi keskel kasutasid prantslased linna oma siinsete valduste haldamiseks, pannes kohapealseteks administraatoriteks valdavalt vietnamlasi, kellel administratiivtöö peale on tõenäoliselt laodest enam nuppu. Kõik tänavanimed kesklinnas on tänini prantsusekeelsed ja ka prantsuse keelt rääkivaid turiste kuuleb linnas olulisest rohkem kui mujal Kagu-Aasias.  

Linn on täis kuidagi tuttavaid lippe, kuna Laose lippude kõrval lehvivad kõikjal kollase sirbi ja vasaraga punalipud, mis kuuluvad Laost valitsevale Revolutsioonilisele Rahvaparteile, kunagise Kommunistliku Partei järeltulijale. 


Üks väljapaistvamaid ehitisi linnas on 1960ndatel ehitatud triumfikaar (ehk kohalikus keeles Patuxai), mis ehituskunstiliselt prantslaste pealt maha viksitud, kuid irooniliselt pühendatud kõigile neile, kes iseseisvuse nimel prantslaste vastu võitlesid. Viimasel pildil vaade triumfikaare otsast.




Läbi aiaaugu sai pildistada ka presidendi paleed, kus president siiski alaliselt ei resideeru, vaid ajab üksnes tähtsaid riigiasju. Seda ametit peab alates möödunud kevadest kodanik nimega Bounnhang Vorachith, kes ametikoha järgi on samal ajal ka valitseva revolutsioonilise partei peasekretär. 


Pealinnast poole tunni bussisõidu kaugusel asub Buddha park, kuhu 1950ndatel üks Taist pärit segane munk rajas mitmeid huvitavaid skulptuure, mille loomiseks ammutas ta ainest budismist ja hinduismist tuntud pärimuslugudest. Kohe pargi väravas asub „kõrvits“, mis sümboliseerivat kolme tasandit: põrgut, maapealset elu ja paradiisi. Kõrvitsasse sisse saab pugeda pildil oleva suu kaudu ja seal sees siis juba kitsastest treppidest üles ronida.




Toidust pole tükk aega kirjutanud seetõttu, et Laose köök millegiga väga ei hiilga, peaasjalikult meenutavad siinsed road segu Tai ja Vietnami köögist tuttavast kraamist, kuigi paljud tai köögi firmamärgid alates tom yam´ist olla ise algselt pärit just Laosest. Pildil on kohalikuks rahvusroaks peetav salat laap (või ka larp), mis kujutab endast segu lihatükkidest ja ürdilehtedest. Võib pea igas söögikohas tellida ja valida sobiva liha. Serveeritakse tihti koos riisiga. 


Kirja läheb antud postitus juba pealinnast mõnisada kilomeetrit lõuna pool asuvast Thakekist, kus on plaan laenutada motosõiduk ja teha neljapäevane tuur, mis on tuntud nime all Thaket Loop ja mida paljud rändurid on pidanud Laose meeldivaimaks reisielamuseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar